POLMA.JPG

 

PolMa Progresszív

Balázs Ádám Samu politológus blogja mai politikáról - Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézet. Kapcsolat: polmablog@gmail.com. PolMa Progresszív

Creative Commons Licenc

Facebook

Friss topikok

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Stílusterrorizmus

2013.11.16. 16:54 Balázs Ádám Samu

A baloldali „összefogás” múltból ismert szereplői konfliktusos helyzetet szítanak a választások előtt álló országban. Naivan gondolhatnánk, hogy a nevében demokratikus ellenzéki összefogás politikusai nyugati felfogásúak, és konszolidált arzenállal indulnak neki az országgyűlési kampánynak. Ám a mostani ellenzéki pártok politikai javaslatai a régiek, és mint kiderült: sem stílusuk, sem módszereik nem változtak. Ők voltak azok, akik miatt 2006 után morális válságba zuhant a társadalom. Válságemberek és stílusterroristák.

Bajnai Gordon az amerikai elnök mintájára "reményt" ígér, bár azt mondta, ha miniszterelnök lesz "fájni fog, de azért, hogy utána lényegesen jobb legyen". Programja szerint újra megállapodna a bankokkal, eltörölné a családi adókedvezményt, visszahozná a többkulcsos adórendszert - de talán a megszorításokat kompenzálandó, harminc százalékos rezsicsökkentést is ígér. Jól emlékszünk, hasonlóan fogalmazott 2009-ben: "most kimondom nyíltan a legelső pillanatban: e program végrehajtása fájni fog!".

máv-aszódi-telep-mszp.png(forrás: facebook.com/mavaszodi)

Egy ferencvárosi plakáton korszak- és stílusváltást sürgetnek a szocialisták, azt a váltást, amit fő választási szövetségesük és Bajnai Gordon már októberben elindított. A szobordöntés visszásan sült el, mert nem az Orbán-kormány megdöntését jelképezte, hanem a baloldali ellenzék erkölcstelen stílusát szimbolizálja. A Szolidaritás mozgalom később még rátett egy lapáttal a célját el nem érő szobordöntésre, amelytől egyébként saját táboruk is elhatárolódott. A nemzeti ünnepi megemlékezésen emléktáblát avattak ott, ahol a szobor állt, és Csizma-térre keresztelték a placcot.

Időrendben haladva, a következő alattomos stílusvétek a bajai voksolás után történt, amikor a választások elcsalását próbálták ráfogni a kormánypártokra. A bajai álvideóval kapcsolatban a baloldali pártok a mai napig nem tisztázták magukat, nem tudni, hogy a hamis videót ki rendelte meg pontosan, mekkora szerepe van a történetben a Demokratikus Koalíciónak, illetve a felvételt átvevő MSZP-nek. Az álságos akció negatív hatásai közé sorolható, hogy gyengítette a demokráciába vetett bizalmat (korrupció) és rontotta a romákról alkotott képet, azt sugallta, hogy gátlástalan módon megvásárolható a szavazatuk (cigányellenesség). „Mindenkinek megvan a maga Baja.”  

Az MSZP kongresszusán bemutatták a párt új kampányának stíluselemeit. Igaz történeteken alapuló amerikai filmekből ismert terrorista-maszkokban szaladgáltak a statiszták, és "lehull az álarc" feliratú szórólapokat osztottak. Stílusjegyeiben mindez harmonizált a Gyurcsány-féle megszólalások radikális és feszültségkeltő hangulatával. Nyilván nem véletlen, elvégre Mesterházy Attila mögött, az MSZP hátterében újra Lendvai Ildikó és Kovács László tanácskozik. Rajtuk keresztül a szálak egyenesen a volt miniszterelnökhöz vezetnek. „Minden legyen az, ami. A krumplileves legyen krumplileves.” 

hirado.hu alarc.jpg(forrás: hirado.hu)

A szocialisták operatív kampányhúzásait eddig csak a DK egészítette ki vulgáris szóbeli inzultussal, például az őszödi beszéd stílusához visszatérő, Vadai Ágnes szereplésével készült videóban. Mostanra már Kéri László is felvette a terrorálarcot, és sűrűn káromkodva próbálkozik a társadalmi morál süllyesztésével. A magyarokat „közgazdaságilag műveletlennek”, a lakosság kilencven százalékát „tahónak és szerencsétlennek” titulálta. Az az ember, aki pedig Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselőre azt mondta, hogy "kócos fogú rémség".

Az ilyen modorú események miatt nem tudnak összefogni egymással az ellenzéki pártok. A hatalomért vívott stílusterrorizmus eredménye az lesz, hogy előbb belső harcokkal, később országos kampánnyal degradálják a magyar közéletet. Olyan ízlésű kampányidőszak várható, amelyben minden eszköz bevethető lesz a szobordöntéstől a videók hamisításán és feszültségkeltéseken át egészen a személyeskedő hangvételű támadásokig. A politika - baloldal által generált - válságos hangulatán Gyurcsány készülő szakácskönyve sem fog tudni változtatni. 

(Magyar Hírlap, 2013. november 16.)

1 komment

Címkék: kampány politika közélet választás 2014 MSZP Fidesz Baja Gyurcsány Ferenc Ferencváros Fidelitas Bajnai Gordon Együtt 2014 stílusterrorizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://polma.blog.hu/api/trackback/id/tr295637009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzimackó 2013.11.17. 18:50:18

"A baloldali „összefogás” múltból ismert szereplői konfliktusos helyzetet szítanak a választások előtt álló országban." TE aztán tiszta kretén vagy! Mit csinált a zsebnéró és tettestársa 2006 őszétől folyamatosan? gyújtogatta a várost, tört-zúzott, hazudozott rágalmazott 4 évig, közben hülyítette a népet. aztán, amikor a sok birka rájuk szavazott, akkor a szemükbe röhögött, és oldalba rúgta őket! konfliktusos helyzetet szítanak? nem kell szítani, amikor a lakosság 40%-a a létminimum alatt él, és gyerekek tíz- vagy százezrei éheznek 3 és fél éves őrült ámokfutás után!
süti beállítások módosítása