POLMA.JPG

 

PolMa Progresszív

Balázs Ádám Samu politológus blogja mai politikáról - Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézet. Kapcsolat: polmablog@gmail.com. PolMa Progresszív

Creative Commons Licenc

Facebook

Friss topikok

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Szelektív bevándorlás

2015.03.06. 18:39 Balázs Ádám Samu

3e241399dedb947f4d7b055d4dfae9e4_large.jpeg

forrás: maxisciences.com

Magyarország területére ebben az évben eddig körülbelül harmincezer ember érkezett illegálisan. Többségük olyan koszovói állampolgár, aki gazdasági megfontolásból hagyta el hazáját. A Magyarországon átáramló bevándorlás az utóbbi hónapok folyamatainak veszélyes következménye. A kormány pedig felkészülhet arra, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt tovább növekedhet a menekültek száma, illetve érdemes figyelembe venni, hogy egyes források szerint az Iszlám Állam menekülteknek álcázott terroristák Dél-Európába küldésével fenyeget. A helyzet akkor válhat tarthatatlanná, ha a bevándorlás fokozottabb ellenőrzése, a menekültek racionális szempontok alapján történő szűrése elmarad.

A vallási fanatizmus intézményesült szervezetével szemben Európa nem teheti meg, hogy álszent és laikus módon nyitva tartja kapuit. A francia jobboldal már évekkel ezelőtt az „immigration choisie” (szelektív bevándorlás) politikájának elveit hangoztatta, ami konkrét szempontok alapján kívánja csoportosítani a bevándorlókat. 

Az akkoriban nagy belpolitikai vihart előidéző vita nem parttalan: valamilyen nyelvi vagy műveltségi cenzus bevezetése, az integrációs folyamat előmozdítása, vagy legalább a menekültek múltjának minimális feltérképezése (például titkosszolgálati eszközökkel) égetően szükséges.

A bevándorlás témájában rendezett parlamenti vitanapon az ellenzék megpróbálta viszonylagossá tenni a menekültáramlás kérdését. A számok azonban a baloldalt cáfolják: 2012-ben háromezren, 2013-ban tizennyolcezren, 2014-ben negyvenkétezren, az idén két hónap alatt pedig már huszonhatezren léptek át szabálytalanul a magyar határon – ez egyértelműen növekvő tendencia.

Egyik napról a másikra nem válhatunk tranzitból célországgá, de a helyzet könnyen kezelhetetlenné fajulhat. Nemzeti szinten a probléma felismerése és a határok közvetlen védelme, nemzetközi szinten pedig az uniós migrációs politika szigorításának elérése, az ésszerű szelektálás lehet a megoldás. 

Érdemes felidézni Angela Merkel elhíresült 2010-es beszédét, amelyben a németországi multikulturalizmus kudarcáról beszélt. A kancellár már akkor kimondta, hogy a multikulturális társadalom koncepciója megbukott, a migráció mértéke túl nagy, és az emberek békés egymás mellett élése ma már nem feltétlenül valósul meg Németországban sem.

(Magyar Hírlap, 2015. március 6.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polma.blog.hu/api/trackback/id/tr147246817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása