POLMA.JPG

 

PolMa Progresszív

Balázs Ádám Samu politológus blogja mai politikáról - Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézet. Kapcsolat: polmablog@gmail.com. PolMa Progresszív

Creative Commons Licenc

Facebook

Friss topikok

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

LMP Requiem: egy elutasított eljegyzés következményei

2012.11.19. 09:15 Balázs Ádám Samu

A Lehet Más a Politika csillebérci kongresszusán elutasították az Együtt 2014 választási mozgalom felkérését a 2014-es választáson való közös indulásra. A PolMa legutóbbi metszete szerint, amelyen a pártok lehetséges mozgásterei szerepelnek, az LMP előtt csak két út állt: csatlakozás a Millából, Szolidaritásból és a Haza és Haladásból álló pólushoz, vagy a veszélyes zónába kerülés, ami egyenlő az ellehetetlenüléssel. A kétnapos kongresszuson az utóbbi lehetőségre szavaztak, azaz az önállóságot választották. Elvben még esélyük van arra, hogy a parlamentben maradjanak, ezért korai lenne még búcsúzni a tömörüléstől. A requiem a tagok közötti komoly törésvonal miatt esedékes a léleknek, a test temetése 2014-ben lehet.

LMP kongresszus.jpg

A legutóbbi országgyűlési választásokon a SZDSZ által szabadon hagyott helyet tudta betölteni az LMP, bár a liberális párt szavazói nem fedték teljesen az új zöld párt voksolóit. Később bebizonyították, hogy más politika mellett elkötelezettek, mint elődeik. 2010-ben 7,48 %-ot értek el (383.876 szavazó), a következő választáson azonban más lesz a helyzet. Valószínűleg csak három pólus lesz: bal, jobb, Jobbik. Ahhoz, hogy az LMP életképes maradhasson, csatlakoznia kellett volna a „balhoroghoz”, mert a kettős (hármas) megosztottság margóján könnyen elvérezhet az összességében budapesti párt. A Jobbikkal ellentétben kicsi a szavazóbázisa, és a két nagy pólus eloszthatja a szavazóit. Az LMP zsarolási potenciálja az egységes 7 százalékpont körüli támogatottságában rejlik, amit biztosan tudott volna nyújtani az Együtt 2014 felé. Amennyiben a választásokig hátralévő időben sem tudnak megállapodni (az első kijelentéseket nem szabad maradéktalanul elfogadni), ez a bűvös hetes szétszóródik a szavazófülkékben. A szavazók egy nagyobb része nyilván az Együtt 2014-re fog szavazni, egy kisebbik távol marad, egy másik esetleg jobbra szavaz. A törésvonal (84-en nem akartak csatlakozni kontra 77) akár a párt idő előtti megszűnéséhez, vagy esetleg a kettészakadásához is vezethet.  

LMP kongresszus 2.jpg

De akkor ki is csatlakozik az Együtt 2014-hez? Pontosabban mely valós erők csatlakoznak? Eddig ugyanis jelentéktelen szerveződések alkotják, megkérdőjelezhető társadalmi támogatottsággal és függetlenséggel: a Haza és Haladás Egyesület, a Szolidaritás és a Milla. Előbb-utóbb soraikban lesz a 4k! (Negyedik Köztársaságot!). Visszatért Kuncze Gábor is, aki a Szabadelvű Polgári Egyesület élén csatlakozik az E14-hez. A befolyásosabbak közül ott lesz Gyurcsány Ferenc és a DK. Az MSZP közös programot és párbeszédet szeretne, utána kezdenek hivatalos tárgyalásokba. Elképzelhetőnek tartom, hogy Mesterházy Attila nem fog fuzionálni a baloldali gyűjtőpárttal, esetleg pártszövetséget kínál, egy későbbi koalíció reményében. A fennálló helyzetből is tisztán látszik, hogy nem az LMP a mérvadó erő, vele is, nélküle is boldogulnak a baloldali pártok. Ebben az esetben „requiescat in pace”.

2 komment

Címkék: politika választás 2014 LMP Bajnai Gordon Együtt 2014 balhorgos alternatíva

A bejegyzés trackback címe:

https://polma.blog.hu/api/trackback/id/tr654914073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

légügyi megfigyelő 2012.11.19. 23:40:55

Egyetértek az elemzéseddel. Magam részéről mélyebbre temettem a pártot.

legifelvetel.blog.hu/2012/11/19/lmp_sem_borotvael_sem_hurra_inkabb_ciao

Balázs Ádám Samu · http://polma.blog.hu 2012.11.20. 11:46:12

Valóban mindketten agóniáról beszélünk
süti beállítások módosítása